Zonnepanelen voor Tiny Houses

Koen Duindam

Geschreven door Koen Duindam

5 min leestijd

5 min leestijd

Heb jij een tiny house of ben jij van plan er eentje te bouwen of in eentje te gaan wonen maar weet je nog niet zo goed wat je moet doen met de energieopwekking? Lees dan dit artikel over de energieopwekking van tiny houses doormiddel van zonnepanelen.

De voordelen van zonnepanelen voor je tiny house

De voordelen van zonnepanelen op je tiny house zijn vergelijkbaar met de voordelen van installatie op elk ander gebouw: je bespaart geld op elektriciteitsrekeningen, je helpt het milieu te beschermen en je hebt de controle over hoe je elektriciteit opwekt. Zonnepaneelsystemen zullen ook helpen de waarde van je tiny house te verhogen als je besluit om je tiny house in de toekomst te verkopen omdat potentiële kopers waarde hechten aan gratis, hernieuwbare energie en zullen doorgaans meer betalen voor een tiny house waar zonnepanelen op zitten.

Bovendien zijn veel tiny houses mobiel en wordt er vaak mee rond gereisd. Als je een tiny house op wielen hebt of van plan bent een tiny house op wielen te bouwen, is zonne-energie een goede keuze voor energieopwekking want je hoeft niet te vertrouwen op het vinden van stroombronnen, waar je je huis ook maar voor een tijdje plaatst. Je hebt met zonnepaneel eerder een gegarandeerde elektriciteitsbron, het maakt vrijwel niet uit waar je met je tiny house gaat staan.

De nadelen van zonnepanelen voor je tiny house

Als je voordat je begint met het installeren van zonnepanelen goed nadenkt zijn er niet echt nadelen aan zonnepanelen als energieopwekking. Voor elk nadeel is eigenlijk een oplossing. Zo is een nadeel van zonnepanelen voor energieopwekking dat je niet altijd energie hebt, dat je soms zonder kunt komen zitten. Maar dit nadeel is simpelweg op te lossen door een accu op de zonnepanelen aan te sluiten. Zo verklein je de kans op geen energie meer hebben in je tiny house.

Daarnaast is een nadeel dat je moet slepen met de zonnepanelen. Ook dit nadeel is op te lossen. Wanneer je niet wilt slepen met zonnepanelen kan je, wanneer je een niet off-grid tiny house hebt, een zonnepaneel systeem instaleren op de grond. Mocht je dak stevig genoeg zijn en mocht je genoeg hebben aan 2 a 3 zonnepanelen, dan kan je de zonnepanelen voor je tiny house ook op het dak installeren. Zo hoef je nooit met de zonnepanelen te slepen nadat ze geïnstalleerd zijn.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor tiny house?

Over het algemeen verbruiken tiny houses veel minder elektriciteit dan de gemiddelde woning. Elk tiny house is echter anders en de hoeveel elektriciteit die gebruikt om uw tiny house van stroom te voorzien, hangt af van de grootte, het aantal mensen dat erin woont, de apparaten die je gebruikt, enzovoort. Om je besparingen op energie te maximaliseren, is het het beste om te proberen zoveel mogelijk van je totale elektriciteitsbehoefte op te wekken met zonnepanelen. Dit kan betekenen dat je misschien slechts vier zonnepanelen nodig hebt voor je tiny house of dat je er 16 nodig hebt.

Als je niet weet hoeveel elektriciteit jouw tiny house zal verbruiken, is de rekenmachine van het energie vergelijk een handige tool. Je kunt individuele apparaten invoeren, samen met hoe vaak je ze gebruikt om een ​​schatting te krijgen van de hoeveelheid elektriciteit die ze per jaar verbruiken. Zo heb je toch een schatting van hoeveel energie je tiny house verbruikt per jaar.

Zonnepanelen met een accu

Als je tiny house is aangesloten op hoogspanningslijnen, werken het systeem en de elektrische installatie op dezelfde manier als standaard residentiële rooftop-systemen. Aangezien je overdag zonne-elektriciteit produceert, zal het eerst jouw elektriciteitsbehoeften ondersteunen voordat de overtollige energie naar het net wordt gestuurd. Veel nutsbedrijven hebben een netto stimuleringsmaatregel, wat betekent dat ze kredieten zullen verstrekken voor deze extra generatie. Op een later tijdstip kun je die credits gebruiken voor weer nieuwe energie zonder dat je hiervoor hoeft te betalen.

Als je tiny house een off-grid tiny house is, moet je jouw zonnepanelen en omvormer ook koppelen aan een accu en laadregelaar. Op die manier kan je de accu overdag opladen en die elektriciteit gebruiken wanneer nodig, bijvoorbeeld voor de lampen als het donker is. Als je een accu gebruikt, is het handig deze binnenshuis plaatsen want accu’s zijn erg gevoelig voor extreme temperaturen en kunnen sneller verslechteren bij gebruik in warm en tropisch weer of wanneer het vriest.

Zonnepaneel opties voor je tiny house

Zelfs tiny houses met een lage elektriciteitsbehoefte kunnen profiteren van zonne-energie. Als je tiny house maar een klein beetje elektriciteit gebruikt en je maar een paar zonnepanelen nodig hebt om aan je behoeften te voldoen, is het vaak het meest kosteneffectief om een ​​doe-het-zelf zonnepaneelinstallatie te doen. Er zijn veel bedrijven die complete zonnekits verkopen, zowel online als in de winkel. Veel verkopers bieden accu’s  aan als onderdeel van een zonnekit voor als je een off-grid-systeem wilt installeren. Zoals bij elk type elektrisch werk, is het een goed idee om indien mogelijke en elektricien die ervaren is aan het project mee te laten werken op het moment dat je zelf niet genoeg af weet van elektriciteit.

Zonne-energie laten opwekken

Wanneer je tiny house zich in de achtertuin of in de buurt van een ander gebouw bevindt, kan je het ook op zonne-energie laten werken door zonnepanelen op het grotere gebouw te installeren. Zodra dat gebouw op zonne-energie draait, kan je je tiny house met verlengsnoeren op het elektrische systeem van het grotere gebouw aansluiten en je jouw tiny house van schone zonne-elektriciteit voorzien. Als bonus bespaart je dan dus niet alleen op elektriciteit kosten voor je tiny house, maar ook voor het grotere gebouw.

Zonnepanelen op het dak van je tiny house

Als de meeste mensen aan zonnepanelen denken, stellen ze zich vaak de panelen op een dak voor. Dak montage is klassiek en komt vaak voor, maar voor een tiny house is dit niet altijd de beste plek om zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen op het dak is eigenlijk voor degenen die drastisch snel en veel zonne-energie nodig hebben, omdat je maar twee of drie panelen op het dak van een klein huis kunt plaatsen.

Daarnaast moet je voordat je zonnepanelen op het dak van een klein huis installeert, ervoor zorgen dat het dak voldoende zonlicht krijgt en dat het dak structureel gezond genoeg is om de zonnepanelen en stellingen te dragen.

Afhankelijk van hoe jouw tiny house is gebouwd en waarmee het is gebouwd, is het dak mogelijk niet sterk genoeg om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Deze optie kan voor je zijn als je gebruik maakt van zonne-energie om een andere elektriciteitsbron aan te vullen, of als je van plan bent om net genoeg stroom te gebruiken om je tiny house verlichting aan te houden.

De reden dat dak montage zo populair is bij grotere huizen is dat ze vaak in woonwijken zijn die de ruimte voor een op de grond gemonteerd systeem missen en ze zijn vaak gebonden aan het lokale elektriciteitsnet. Bij veel kleine huizen is er zowel genoeg ruimte voor een op de grond gemonteerd systeem als het aansluiten op het lokale elektriciteitsnet is geen optie. Daarnaast met het dak ook stevig genoeg zijn. Wanneer dit niet het geval is zullen de zonnepanelen al snel naar beneden komen.

Zonnepanelen voor op de grond

Verreweg de meest voorkomende optie voor kleine huiseigenaren is een serie zonnepanelen die op de grond worden gemonteerd. Dit wordt, niet verrassend, een op de grond gemonteerd systeem genoemd. Er zijn een heleboel redenen waarom een systeem op de grond de meest populaire optie is als het gaat om tiny houses. Ten eerste, de meest voor de hand liggende: tiny houses hebben kleine en soms ook fragile daken! Je kunt twee of drie zonnepanelen op het dak van een gemiddeld tiny house plaatsen, wat niet genoeg zal zijn om de energiebehoeften van de meeste mensen te dekken, zelfs niet de bewoners van een tin house. Met een op de grond gemonteerd systeem kunt je zoveel panelen installeren als dat je nodig heeft.

Systemen voor op de grond zijn ook zo populair omdat je de zonnepanelen overal kunt plaatsen waar je de ruimte voor ze hebt. Dat betekent dat je ze kunt plaatsen waar ze het meest efficiënt zijn, en ze kunt plaatsen om de meeste zon te krijgen op basis van je eigendom. Ze zijn ook gemakkelijker te bereiken als je sneeuw of puin van ze af moet borstelen. De grond zonnepanelen zijn dus erg duurzaam en makkelijk in gebruik.

Koen Duindam

Geschreven door Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 reactie op “Zonnepanelen voor Tiny Houses”

  1. Dag Koen, Heb je suggesties voor een goede leveranciers ??
    Ik zie onderhand door de bomen het bos niet meer.
    vr. gr.
    Rob van Dijk (mede aanstaand Tiny house bouwer)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *