Een tiny house kopen – (Complete gids)

Een tiny house kopen is een grote beslissing. Dus zeker de moeite waard om goed onderzoek te doen!

Niet alleen naar het tiny house maar ook naar jezelf. Het zou vervelend zijn als je straks een prachtig tiny house hebt gekocht maar je er ongelukkig mee bent..

Daarom heb ik een complete gids gemaakt over het kopen van een tiny house.

Is een tiny house geschikt voor jou?

Hoe kom je erachter of een tiny house voor jou geschikt is? Misschien past één of meerdere van de onderstaande stellingen wel bij jou:

 • Ik houd van kleine, gezellige ruimtes.
 • Goede designs en huizen creëren met
  persoonlijkheid hebben mij altijd al beziggehouden.
 • Nieuwe dingen leren om mijn leven te verbeteren en mijzelf een beter persoon te maken is iets dat ik altijd voor open sta.
 • Ik voel trots in het volbrengen van grote projecten.
 • Ik ben een groot fan van minimalisme.
 • Het milieu en mijn impact daarop zijn belangrijk voor me.
 • Voor mij is het niet logisch om een traditioneel huis te kopen, want ik weet niet waar ik later terecht kom en me ga vestigen.
 • Ik ben een klein persoon met erg weinig spullen en maar een paar wereldse behoeften.
 • Ik heb altijd al mijn eigen huis willen bouwen, al van kinds af aan.

Waar moet je tiny house aan voldoen?

Wanneer je besloten hebt dat je in zo’n kleine ruimte wilt gaan leven is het belangrijk in kaart te brengen wat voor jou belangrijk is en wat je tiny house dus moet hebben. Een manier waarop je dit kunt doen is de post-it methode.

Plak een post-it op elke deur in je huis. Elke keer dat je een kamer uit gaat schrijf je op wat je in die kamer gedaan hebt en hoelang. Na ongeveer een maandje krijg je een goed beeld hoe je jouw ruimtes gebruikt.

De meeste tiny house bewoners geven de ruimte die ze het meest gebruiken de meeste ruimte.

Hou je van koken? Dan is het verstandig om tiny house aan te schaffen met een grote koken. Ben je voor plan om thuis te werken? Dan moet je daar ook rekening mee houden.

Als je bijvoorbeeld veel achter je laptop werkt moet wel een goede werkplek hebben, anders kan je al snel last krijgen van je nek en rug. En je wilt juist dat je tiny house je een fijne woonplek geeft, niet een waardoor je blessures oploopt.

Vaak denken we bepaalde dingen nodig te zijn in ons huis, maar is dit helemaal niet de realiteit. Veel hiervan denken we nodig te zijn omdat het de standaard is en in (bijna) elk huis voorkomt. Een tiny house geeft je de kans om dit opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat je woning precies bij jou past.

Kijk eens je huidige woning rond, wat gebruik je vaak en waar zou je echt niet zonder kunnen. Maar bekijk dan ook goed wat je eigenlijk wel weg zou kunnen doen, zo word je je er veel bewuster van dat je het makkelijk af kan met minder spullen.

Wanneer je dan helemaal weet waar je tiny house aan moet voldoen is het makkelijker om door te gaan naar de volgende stap.

Is een tiny house realistisch?

Nu je weet wat je in je tiny house zoekt kan je gaan kijken of dit realistisch is. Past alles dat je wilt ook daadwerkelijk in een tiny house of is het beter voor jou om in een gewoon huis te blijven wonen?

Maar het gaat niet alleen om alle dingen die jij zelf in je huis wilt hebben, je moet ook rekening houden met de rest van het gezin. Als je kleine kinderen hebt is een tiny house makkelijker om in te leven dan wanneer ze groter zijn en meer privacy nodig hebben, kunnen de behoeftes van je kinderen ook dan nog vervuld worden?

Veel ruimteproblemen kunnen wel opgelost worden met creatief denken, zoals bedden die makkelijke weg geklapt kunnen worden of een eethoek die je in een werkplek kan veranderen.

En kunnen de hond en de kat ook hun eigen vaste plekje krijgen? Wanneer de rustplaats van je huisdieren ook steeds omgebouwd moet worden, kunnen ze niet voldoende rust krijgen en maak je je vierpotige familieleden niet blij met de aanschaf van je tiny house.

Minimaliseer je eigendommen

Je hebt in een tiny house nou eenmaal niet veel ruimte voor spullen. Natuurlijk zijn er een hoop creatieve mogelijkheden te verzinnen om alsnog zoveel mogelijk opbergruimte te creëren.

minimalisme

Maar je zult hoe dan ook minder ruimte hebben dan in een standaard huis. Een goede oefening voor dat je in een tiny house gaat wonen is daarom het minimaliseren van je eigendommen. Zo kun je erachter komen of de tiny house lifestyle wel echt voor jou geschikt is.

Het is daarom handig om al je eigendommen alvast te doorlopen en kijken wat je nou echt nodig hebt. Je zult erachter komen dat je ontzettend veel dingen in huis hebt staan die je nooit gebruikt en waar je niet eens meer van wist dat je ze had. Andere tips:

 • Heb niets in je huis dat je niet nuttig of heel mooi vindt.
 • Als je het moeilijk vindt: Doe al je eigendommen in een grote doos. Elke keer dat je iets uit die doos nodig hebt, mag het weer terug naar zijn originele plekje. Alles dat na 3 maanden nog steeds in de doos zit, heb je niet nodig in je dagelijkse leven en kan je weg doen.
 • Houd alleen emotionele bezittingen waarvan je hart een sprongetje maakt wanneer je ze ziet of vasthoud.
 • Neem de tijd voor het minimaliseren van je eigendommen. Het is geen race, dus als het je een jaar kost is dat ook helemaal goed. Soms is het ook gewoon lastig om spullen weg te doen en te bepalen wat je echt nodig hebt.

Een extra duwtje in de rug nodig? Bekijk de serie tidying up van Marie Kondo op netflix. Dit werkt erg inspirerend!

Ervaar een tiny house

tiny-house-community

Hoeveel informatie er ook maar op het internet staat en hoeveel je je ook maar hebt ingelezen, je zal nog steeds vragen hebben over het wonen in een Tiny House. Dit zijn vaak vragen die alleen mensen die zelf in een Tiny House wonen en ze hebben gebouwd kunnen beantwoorden. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om mensen te ontmoeten die in een Tiny House wonen.
Tips:

 • https://www.meetup.com/nl-NL/ of Facebook groepen zijn goede platformen om mensen te vinden met dezelfde interesses. Is er nog niet zo’n groep? Begin er dan zelf één!
 • Als er nog geen groep is die over Tiny Houses gaat, dan kan je ook kijken naar groepen die over minimalisme, tuinieren of permacultuur gaan. Daar zitten vast mensen tussen die ook interesse hebben in Tiny Houses.
 • Ga geen mensen lastigvallen op het internet en alleen maar zeuren of je hun huis mag zien. Vorm een echte band met ze en word vrienden, het is namelijk heel fijn om mensen om je heen te hebben met dezelfde interesses.Hoe duur mag je tiny house zijn?

Een tiny house kan een geldput gaan worden als je geen vast budget hebt en je uitgaven bijhoudt. Het is dus aan te raden om van te voren een schatting te maken voor hoeveel geld je nodig hebt voor je tiny house.

Hoeveel kost een tiny house?

De kosten voor een tiny house lopen enorm uiteen. Het maakt natuurlijk een groot verschil wat voor tiny house je wilt aanschaffen of zelf wilt bouwen. Om je een beetje een idee te geven heb ik hier een schatting gemaakt.

 • €80.000 – Zelfvoorzienend Tiny House
 • €50.000 – Standaard Tiny House
 • €30.000 – Casco Tiny House
 • €20.000 – Zelfbouw

Hier heb ik een uitgebreider artikel geschreven over: de kosten van een tiny house. In dat artikel geef ik wat meer uitleg over waar deze kosten vandaan komen.

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn ook genoeg tiny houses te vinden voor boven de 200,000 euro.

Werk in fases

Of je nu een kant een klaar tiny house koopt of er zelf een wilt bouwen, de kans is groot dat er een hoop aan gedaan moet worden. Het is daarom verstandig om de werkzaamheden en bijbehorende kosten in fases op te delen.

Met het oog op sparen, kan je het beste een aparte (spaar)rekening hebben voor je tiny house. Zo komen je fondsen niet door elkaar en geef je niet per ongeluk geld uit dat voor je tiny house bestemd was.

Grote kans dat je nu nog geregeld dingen koopt, die je in je tiny house straks niet meer nodig hebt. Zoals nieuwe dingen voor je inrichting. Dit geld kan je beter een tijdje opsparen, zodat je dit mooi kan steken in de financiering van je tiny house.

Daarnaast moet je gaan kijken hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel kan je lenen bij de bank, als je bij de bank kan lenen. Misschien kom je er wel achter dat je nog een tijdje moet door sparen voordat je een tiny house kan kopen. Wees geduldig, je komt er wel en misschien kan je wel alvast wat spullen verkopen om het proces wat sneller te laten gaan.

Laat het huis inspecteren voordat je het koopt

Je hebt besloten om een Tiny House te gaan kopen en je hebt de perfecte match gevonden! Natuurlijk wil je deze dan zo snel mogelijk gaan kopen en je leven starten in je Tiny House, maar voordat je dit doet is het verstandig om een 3e partij erbij te halen.

Zoek iemand die ervaring heeft met het inspecteren van Tiny Houses en anders gewone woningen. Je moet namelijk wel zeker weten dat alles goed werkt en dat er in leven ook daadwerkelijk fijn zal zijn. Is de keuken bijvoorbeeld fijn ingedeeld en komt er wel genoeg licht in de woonkamer?

Maar let ook goed op de volgende punten:

 • Stromend water en lekkages
 • Genoeg stopcontacten en de plaatsing
 • Goed geïnstalleerde elektriciteitsbedrading
 • Goed werkend sanitair
 • Isolatie
 • Rook melders

Plan je aankoop goed.

Voor de meeste dingen die je in je leven doet is timing een belangrijk onderdeel van wanneer je het gaat doen. Zo gaan de meeste mensen pas naar Australië wanneer het daar winter is, omdat het anders te heet is om wat te ondernemen. En neem je pas kinderen wanneer je alles in je leven op een rijtje hebt en er helemaal klaar voor bent. Zo moet je ook de aankoop van je Tiny House goed timen.

 • Het seizoen en het weer Veel Tiny Houses worden helemaal vanuit het niets gemaakt, daarom is het verstandig om dit pas te gaan doen wanneer je een lange periode met goed weer verwacht. Het bouwen wordt namelijk een stuk lastiger met regen en sneeuw, alles word nat en jezelf warm houden krijg je er dan nog als extra taak bij.
 • School Als je kinderen hebt moet je ook rekening houden met hun schoolplanning voordat je in je Tiny House gaat wonen. Zulke veranderingen kunnen grote invloed uitoefenen op je kinderen en kunnen hun schoolprestaties beïnvloeden.
   
  Daarom is het handig om alles zo te plannen dat jullie in het begin van de zomervakantie in jullie Tiny House kunnen gaan wonen, zo heeft iedereen genoeg tijd om aan de nieuwe woning en woonplaats te wennen voordat school weer begint.

Probeer het eerst uit

Natuurlijk is dit allemaal heel spannend en leuk, maar daadwerkelijk in een Tiny House gaan wonen voelt waarschijnlijk als een hele grote stap. Daarom kan je het beste eerste gaan uitproberen of het wat voor jou is. In Nederland zijn er verassend veel Tiny Houses die je kan huren, op https://www.natuurhuisje.nl/tiny-house bijvoorbeeld kan je een groot aantal Tiny Houses vinden. Het kan wel prijzig zijn om te doen, maar het zal een goede investering zijn. Je kan hier beter wat geld in steken en er misschien achter komen dat het niets voor jou is, dan dat je al een Tiny House koopt en er dan achter komt. Vind je het wel wat? Dan kan je altijd nog verschillende woningen uitproberen om te kijken wat voor inrichting jij fijn vindt en bij jouw leefstijl past.

Zoek mensen op die al in een Tiny House wonen en vraag hoe zij het ervaren, zijn er dingen die zij missen aan in een gewoon huis wonen en wat zijn de voor- en nadelen van in een Tiny House wonen.

Als je dit allemaal hebt gedaan en er nog steeds van overtuigd bent dat in een Tiny House wonen wat voor jou is, zou ik zeggen: Ga ervoor! En heel veel plezier in je tiny house.

Wellicht heb je nog wel andere redenen waarom je een tiny house wilt kopen. Die kunnen net zo goed zijn, al niet beter. Maar wees eerlijk naar jezelf vertrouw op je eigen gevoel.
Tips:

 • Wanneer je samen met je partner of familie besluit om in een tiny house te gaan wonen, spreek dan af dat als iemand er zat van is, jullie opzoek gaan naar een andere manier van wonen. Op deze manier zal niemand zich gevangen voelen in het wonen in een tiny house. En dat helpt weer om ervoor te zorgen dat iedereen vreedzaam samen kan leven in een tiny house.
 • Als je nog twijfelt, dan kan je ook nog kleiner gaan leven, zonder direct een tiny house te bouwen. Verhuizen naar een kleiner huis of appartement kan er al voor zorgen dat je er anders naar gaat kijken.
 • Vergeet niet dat een tiny house maar een object is en objecten veranderen je leven niet ten goede. Alleen jij hebt de macht om dat te doen.

Kortom als je een tiny house wilt kopen, omdat het je zo schattig lijkt of je niet zo wilt wonen als iedereen en anders wilt zijn dan de rest. Dan moet je jezelf even achter de oren krabben en gaan kijken of die insteek wel de juiste is en of je wel de juiste keuze maakt.

Maar wanneer in een tiny house gaan wonen de volgende logische stap is in je leven en het past bij de intentie van hoe je wilt leven, dan zou dit inderdaad weleens wat voor jou kunnen zijn.

Geschreven door Koen Duindam
Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen. Profiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *