Een tiny house kopen – (Complete gids)

Koen Duindam

Geschreven door Koen Duindam

13 min leestijd

13 min leestijd

Waar koop je een tiny house?

Het kopen van een tiny house is niet makkelijk… Net als bij het kopen van een woning komt er veel bij kijken.

In dit artikel geef ik je de beste tips voor de aankoop van je tiny house!

Waar koop je een tiny house?

BedrijfEmailLocatie
aurora companyinfo@tinyhouse-store.nlPolen
Avonedinfo@avoned.nlRidderkerk
Barliinfo@barli.comUDEN
CUBE Homes BVInfo@cube-homes.comSwalmen – Limburg
ECOCABINSinfo@eco-cabins.comIJMUIDEN
EdenSheltersinfo@edenbv.nlOpheusden
FAB5+info@fabfiveplus.comTilburg
Fiction Factoryinfo@wikkelhouse.comAmsterdam
finch buildingsinfo@finchbuildings.comAmsterdam
FlexHome Oneinfo@flexhome.oneNoordwijk
Freedômeinfo@free-dome.nlOosterbeek
Greenbuild Tiny Housesinfo@inropa-greenbuild.nlAlmelo
habi-nexinfo@habi-nex.comAmsterdam
Heijmans ONEinfoheijmanshuizen@heijmans.nlRosmalen
Hexagon Hollandinfo@hexagonholland.comNijensleek
Hubbelhubbels@hubbels.euAmsterdam
HugaInfo@hugahome.nlAmsterdam
Kees Hoekstrakeeshoekstra-ardeche@wanadoo.frNieuwkoop
Kimsma Bouwbedrijf BVinfo@kimsma.nlLeeuwarden
Kodabenelux@kodasema.comEstland
LandscapeLodgeinfo@landschaplodge.nlVroomshoop
Liberté Tiny Housesinfo@libertetinyhouses.nlWerkendam
Lite Homeinfo@litehome.nlRotterdam
Little Housesinfo@little-houses.nlRhenen
LKSVDDenschede@lksvdd.nlEnschede
Marco Haakmaninfo@marcohaakman.nlWervershoof
Mevena Companyinfo@mevena.nlRotterdam
mHomeinfo@mhome.nuNijmegen
Mill Home BVinfo@millhome.nlMill
MV MiniVillainfo@minivilla.nlDelft
Nezztinfo@nezzt.nlOirschot
Nieuwe erveninfo@rizoem.nlTer Apel
Rapid Homecontact@rapidhome.frFrankrijk
Recreatie Podsinfo@recreatiepods.nlDokkum
Solar Cabininfo@solarcabin.eus-Gravendeel
Spijkermaninfo@spijkermanbv.nlAmersfoort
Stayflexinfo@stayflex.nlEnter
Sustainer Homesinfo@sustainerhomes.nlUtrecht
THEBOXSYSTEMinfo@theboxsystem.nlOosterhout
Tiny House Groene Hartinfo@tinyhousegroenehart.nlWoerden
TINY ROOFinfo@tinyroof.nlKoudum
TinyHouse Limburgtinyhouselimburg@gmail.comBrunssum
tinyrebel B.V.info@tinyrebel.nlRilland
Vivax housingmarcel@vivaxhousing.nlDoetinchem
Waterland-huisjeinfo@waterland-huisje.nlEindhoven
Woonpioniersinfo@woonpioniers.nlAmsterdam
Your Tiny Houseinfo@yourtinyhouse.nlLeiden
Zie je een fout of weet je nog een bedrijf die tiny houses maakt? Twijfel niet om contact op te nemen via info@tinyhouselife.nl

Op zoek naar een tweedehands tiny house? Dan kun je natuurlijk terecht bij de oude vertrouwde marktplaats.nl. Of misschien staat er toevallig iets op TinyFindy.nl

Waarom wil je een tiny house kopen?

Superleuk dat je in een tiny house wilt gaan wonen! Maar waarom?

Niet om je te demotiveren maar er gaat vaak veel tijd en energie gepaard met het kopen van een tiny house. Het duurt vaak langer dan je zou willen.

Daarom is het handig om goed bewust te zijn waarom je kiest voor de tiny house lifestyle.

De tiny house lifestyle

Lage vaste lasten en daardoor meer vrijheid om je tijd en energie te besteden zoals je zelf wilt. Wie wilt dat nou niet!

Klinkt als een hele logische keuze toch?

Als je het zo stelt zou iedereen in een tiny house moeten gaan wonen. Maar het wonen van een tiny house gaat verder dan alleen de kosten.

De tiny house lifestyle is een manier van leven waarbij je efficiënter probeert om te gaan met de middelen die je tot je beschikking hebt.

Niet alleen met hoe duurzaam je huisje is maar ook met je eigen tijd en energie. Wat vindt je echt belangrijk in het leven? Nog meer geld en spullen of misschien eigenlijk meer rust en eenvoud?

Hoe serieus is je verlangen naar meer vrijheid? Ben je in staat om hiervoor ruimte en spullen in te ruilen? Want uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig kan wonen en leven in een zeer kleine ruimte.

Ervaar een tiny house

Zelfs na het lezen van alle tiny house blogs zul je nog vragen hebben over hoe het is om in een tiny house te wonen. Dit zijn vaak vragen die alleen mensen die zelf in een tiny house wonen en ze hebben gebouwd kunnen beantwoorden. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om mensen te ontmoeten die in een tiny house wonen.
Tips:

Ga geen mensen lastigvallen op het internet en alleen maar zeuren of je hun huis mag zien. Vorm een echte band met ze en word vrienden, het is namelijk heel fijn om mensen om je heen te hebben met dezelfde interesses.

Waar moet je tiny house aan voldoen?

Nu je zeker weet dat je een tiny house wilt kopen is het handig om erachter te komen waar jou tiny house aan moet voldoen. Dit is een belangrijk onderdeel van het aankoop proces.

Des te beter het tiny house aansluit op jouw dagelijks leven des te fijner je erin kunt wonen.

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen wat voor jou belangrijk is in je toekomstige tiny house:

De doos methode

Plaats al je bezittingen in dozen. Haal alleen spullen eruit als je ze nodig hebt. Na een maand krijg je een goed beeld van welke spullen je echt gebruikt.

De post-it methode

Plak een post-it op elke deur in je huis. Elke keer dat je een kamer uit gaat schrijf je op wat je in die kamer gedaan hebt en hoelang. Na ongeveer een maand krijg je een goed beeld hoe je jouw ruimtes gebruikt.

De meeste tiny house bewoners geven de ruimte die ze het meest gebruiken de meeste ruimte.

Hou je van koken? Dan is het verstandig om tiny house aan te schaffen met een grote koken. Ben je voor plan om thuis te werken? Dan moet je daar ook rekening mee houden.

Als je bijvoorbeeld veel achter je laptop werkt moet wel een goede werkplek hebben, anders kan je al snel last krijgen van je nek en rug. En je wilt juist dat je tiny house je een fijne woonplek geeft, niet een waardoor je blessures oploopt.

Vaak denken we bepaalde dingen nodig te zijn in ons huis, maar is dit helemaal niet de realiteit. Veel hiervan denken we nodig te zijn omdat het de standaard is en in (bijna) elk huis voorkomt. Een tiny house geeft je de kans om dit opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat je woning precies bij jou past.

Hoe duur mag je tiny house zijn?

Een tiny house kan een geldput gaan worden als je geen vast budget hebt en je uitgaven bijhoudt. Het is dus aan te raden om van te voren een schatting te maken voor hoeveel geld je nodig hebt voor je tiny house.

Hoeveel kost een tiny house?

De kosten voor een tiny house lopen enorm uiteen. Het maakt natuurlijk een groot verschil wat voor tiny house je wilt kopen of zelf wilt bouwen. Om je een beetje een idee te geven heb ik hier een schatting gemaakt.

 • €100.000 – Zelfvoorzienend Tiny House
 • €60.000 – Standaard Tiny House
 • €30.000 – Casco Tiny House
 • €20.000 – Zelfbouw

Hier heb ik een uitgebreider artikel geschreven over: de kosten van een tiny house. In dat artikel geef ik wat meer uitleg over waar deze kosten vandaan komen.

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn ook genoeg tiny houses te vinden voor boven de 200,000 euro.

Werk in fases

Of je nu een kant een klaar tiny house koopt of er zelf een wilt bouwen, de kans is groot dat er een hoop aan gedaan moet worden. Het is daarom verstandig om de werkzaamheden en bijbehorende kosten in fases op te delen.

Met het oog op sparen, kan je het beste een aparte (spaar)rekening hebben voor je tiny house. Zo komen je fondsen niet door elkaar en geef je niet per ongeluk geld uit dat voor je tiny house bestemd was.

Grote kans dat je nu nog geregeld dingen koopt, die je in je tiny house straks niet meer nodig hebt. Zoals nieuwe dingen voor je inrichting. Dit geld kan je beter een tijdje opsparen, zodat je dit mooi kan steken in de financiering van je tiny house.

Daarnaast moet je gaan kijken hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel kan je lenen bij de bank, als je bij de bank kan lenen. Misschien kom je er wel achter dat je nog een tijdje moet door sparen voordat je een tiny house kan kopen. Wees geduldig, je komt er wel en misschien kan je wel alvast wat spullen verkopen om het proces wat sneller te laten gaan.

Laat het huis inspecteren voordat je het koopt

Je hebt besloten om een tiny house te gaan kopen en je hebt de perfecte match gevonden! Natuurlijk wil je deze dan zo snel mogelijk gaan kopen en je leven starten in je tiny house, maar voordat je dit doet is het verstandig om een 3e partij erbij te halen.

Zoek iemand die ervaring heeft met het inspecteren van tiny houses en anders gewone woningen. Je moet namelijk wel zeker weten dat alles goed werkt en dat er in leven ook daadwerkelijk fijn zal zijn. Is je tiny house keuken bijvoorbeeld fijn ingedeeld en komt er wel genoeg licht in de woonkamer?

Maar let ook goed op de volgende punten:

 • Stromend water en lekkages
 • Genoeg stopcontacten en de plaatsing
 • Goed geïnstalleerde elektriciteitsbedrading
 • Goed werkend sanitair
 • Isolatie
 • Rook melders

Plan je aankoop goed.

Voor de meeste dingen die je in je leven doet is timing een belangrijk onderdeel van wanneer je het gaat doen. Zo gaan de meeste mensen pas naar Australië wanneer het daar winter is, omdat het anders te heet is om wat te ondernemen. En neem je pas kinderen wanneer je alles in je leven op een rijtje hebt en er helemaal klaar voor bent. Zo moet je ook de aankoop van je tiny house goed timen.

 • Het seizoen en het weer veel tiny houses worden helemaal vanuit het niets gemaakt, daarom is het verstandig om dit pas te gaan doen wanneer je een lange periode met goed weer verwacht. Het bouwen wordt namelijk een stuk lastiger met regen en sneeuw, alles word nat en jezelf warm houden krijg je er dan nog als extra taak bij.
 • School Als je kinderen hebt moet je ook rekening houden met hun schoolplanning voordat je in je tiny house gaat wonen. Zulke veranderingen kunnen grote invloed uitoefenen op je kinderen en kunnen hun schoolprestaties beïnvloeden.
   
  Daarom is het handig om alles zo te plannen dat jullie in het begin van de zomervakantie in jullie tiny house kunnen gaan wonen, zo heeft iedereen genoeg tijd om aan de nieuwe woning en woonplaats te wennen voordat school weer begint.

Probeer het eerst uit

Slaapkamer van een tiny house

Natuurlijk is dit allemaal heel spannend en leuk, maar daadwerkelijk in een tiny house gaan wonen voelt waarschijnlijk als een hele grote stap. Daarom kan je het beste eerste gaan uitproberen of het wat voor jou is. In Nederland zijn er verassend veel tiny houses die je kan huren, op https://www.natuurhuisje.nl/tiny-house bijvoorbeeld kan je een groot aantal tiny houses vinden. Het kan wel prijzig zijn om te doen, maar het zal een goede investering zijn. Je kan hier beter wat geld in steken en er misschien achter komen dat het niets voor jou is, dan dat je al een tiny house koopt en er dan achter komt. Vind je het wel wat? Dan kan je altijd nog verschillende woningen uitproberen om te kijken wat voor inrichting jij fijn vindt en bij jouw leefstijl past.

Zoek mensen op die al in een tiny house wonen en vraag hoe zij het ervaren, zijn er dingen die zij missen aan in een gewoon huis wonen en wat zijn de voor- en nadelen van in een tiny house wonen.

Als je dit allemaal hebt gedaan en er nog steeds van overtuigd bent dat in een tiny house wonen wat voor jou is, zou ik zeggen: Ga ervoor! En heel veel plezier in je tiny house.

Wellicht heb je nog wel andere redenen waarom je een tiny house wilt kopen. Die kunnen net zo goed zijn, al niet beter. Maar wees eerlijk naar jezelf vertrouw op je eigen gevoel.
Tips:

 • Wanneer je samen met je partner of familie besluit om in een tiny house te gaan wonen, spreek dan af dat als iemand er zat van is, jullie opzoek gaan naar een andere manier van wonen. Op deze manier zal niemand zich gevangen voelen in het wonen in een tiny house. En dat helpt weer om ervoor te zorgen dat iedereen vreedzaam samen kan leven in een tiny house.
 • Als je nog twijfelt, dan kan je ook nog kleiner gaan leven, zonder direct een tiny house te bouwen. Verhuizen naar een kleiner huis of appartement kan er al voor zorgen dat je er anders naar gaat kijken.
 • Vergeet niet dat een tiny house maar een object is en objecten veranderen je leven niet ten goede. Alleen jij hebt de macht om dat te doen.

Kortom als je een tiny house wilt kopen, omdat het je zo schattig lijkt of je niet zo wilt wonen als iedereen en anders wilt zijn dan de rest. Dan moet je jezelf even achter de oren krabben en gaan kijken of die insteek wel de juiste is en of je wel de juiste keuze maakt.

Maar wanneer in een tiny house gaan wonen de volgende logische stap is in je leven en het past bij de intentie van hoe je wilt leven, dan zou dit inderdaad weleens wat voor jou kunnen zijn.

 • Ik houd van kleine, gezellige ruimtes.
  
 • Goede designs en huizen creëren met
  persoonlijkheid hebben mij altijd al beziggehouden.
  
 • Nieuwe dingen leren om mijn leven te verbeteren en mijzelf een beter persoon te maken is iets dat ik altijd voor open sta.
  
 • Ik voel trots in het volbrengen van grote projecten.
  
 • Het leven als minimalist spreekt me aan.
  
 • Het milieu en mijn impact daarop zijn belangrijk voor me.
  
 • Voor mij is het niet logisch om een traditioneel huis te kopen, want ik weet niet waar ik later terecht kom en me ga vestigen.
  
 • Ik ben een klein persoon met erg weinig spullen en maar een paar wereldse behoeften.
  
 • Ik heb altijd al mijn eigen huis willen bouwen, al van kinds af aan.

Minimaliseer je eigendommen

Je hebt in een tiny house nou eenmaal niet veel ruimte voor spullen. Natuurlijk zijn er een hoop creatieve mogelijkheden te verzinnen om alsnog zoveel mogelijk opbergruimte te creëren.

minimalisme

Maar je zult hoe dan ook minder ruimte hebben dan in een standaard huis. Een goede oefening voor dat je in een tiny house gaat wonen is daarom het minimaliseren van je eigendommen. Zo kun je erachter komen of de tiny house lifestyle wel echt voor jou geschikt is.

Het is daarom handig om al je eigendommen alvast te doorlopen en kijken wat je nou echt nodig hebt. Je zult erachter komen dat je ontzettend veel dingen in huis hebt staan die je nooit gebruikt en waar je niet eens meer van wist dat je ze had. Andere tips:

 • Heb niets in je huis dat je niet nuttig of heel mooi vindt.
 • Als je het moeilijk vindt: Doe al je eigendommen in een grote doos. Elke keer dat je iets uit die doos nodig hebt, mag het weer terug naar zijn originele plekje. Alles dat na 3 maanden nog steeds in de doos zit, heb je niet nodig in je dagelijkse leven en kan je weg doen.
 • Houd alleen emotionele bezittingen waarvan je hart een sprongetje maakt wanneer je ze ziet of vasthoud.
 • Neem de tijd voor het minimaliseren van je eigendommen. Het is geen race, dus als het je een jaar kost is dat ook helemaal goed. Soms is het ook gewoon lastig om spullen weg te doen en te bepalen wat je echt nodig hebt.

Een extra duwtje in de rug nodig? Bekijk de serie tidying up van Marie Kondo op netflix. Dit werkt erg inspirerend!

Koen Duindam

Dit artikel is geschreven door Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

2 reacties op “Een tiny house kopen – (Complete gids)”

 1. Wat een omzettend leuke en informatieve blog heb je geschreven!
  Halverwege je blog tip je mensen over verschillende organisaties die Tiny houses bouwen en ik wil mensen graag waarschuwen:
  WERK VOORAL NIET SAMEN MET LIBERTÉ TINY HOUSES. Dit bedrijf is niet te vertrouwen, komen afspraken niet na en vragen steeds meer geld om werk af te maken ook als je van tevoren een vaste prijs afspreekt.

 2. He Koen, Wat leuk dat ik jou site tref. Wij hebben een camping en willen gasten graag de gelegenheid geven bij ons een tiny house te laten plaatsen i.p.v. zo’n standaard stacaravan. Zelf willen wij onze chalets verkopen en over gaan op verhuur van een andere vorm. Wij en onze gasten zijn altijd gewend geweest aan de maat van zo’n chalet welke wel iets groter is dan een tiny house. (vaak rond 10 m x 3.70 m). We willen er dus in comfort niet op achteruit gaan. Daarnaast hebben de schoonmaak mensen ook hun stem. Het moet makkelijk schoon te maken zijn. Zelf ben ik helemaal verlieft op de Wikkelhouses, maar wat zijn die duur! Nou, voor zover. Succes met alles en wie weet tot ziens! Groet van Janneke, Kampeerterrein de Blauwe Haan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.