Tiny House Inrichting

Wie kiest voor een tiny house weet dat er weinig ruimte is. Je kan echter veel meer met je ruimte dan dat je op het eerste gezicht denkt. In dit artikel zul je tips en tricks vinden die je kunt gebruiken om je tiny house zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

In een tiny house draait alles om efficiëntie.

De ruimte wordt zo efficiënt mogelijk ingericht zodat het qua functionaliteit kan evenaren aan een veel grotere woning. Een van de manieren waarom dit werk is personalisatie. Het tiny house wordt precies ontworpen naar de behoeftes van de bewoner.

Vindt je koken belangrijk en besteed je veel tijd in de keuken? Dan is het verstandig om meer ruimte toe te wijzen aan de keuken. Door te beginnen met zo weinig mogelijk spullen, hou je zoveel mogelijk opties open. Daarom is de eerste stap minimaliseren.

Ruimte besparen in je tiny house

De eerste stap is ruimte besparen en minimaliseren omdat je zo begint met een schone lei. Zo staan alle mogelijkheden nog voor je open. Dit begint natuurlijk bij jezelf en je eigen spullen. Zorg ervoor dat je echt alleen de spullen mee neemt die je nodig hebt om gelukkig te zijn. De rest is alleen maar ballast..

Een goede manier om hier mee te beginnen is de Marie Kondo methode. Marie Kondo is een Japanse vrouw die wereldwijd bekend staat als expert op het gebied van organisatie en minimaliseren van je spullen.

Er is een hele serie beschikbaar over Marie Kondo op Netflix. Deze heet “Tidying Up With Marie Kondo“. Veel tiny house bewoners zijn erg enthousiast over de Marie Kondo methode.

Multifunctioneel

Een andere manier om ruimte te besparen is het gebruik van multifunctionele meubels of gebruikers voorwerpen. De vaste kijkers van “Tiny House Nation” zijn hier al mee bekend. In bijna elk tiny house is er wel een uniek en multifunctioneel meubelstuk te vinden.

Opslag onder de bank is een goeie manier om je spullen op te bergen zonder extra plek in te nemen. Op dezelfde manier kun je laden of kastjes aanschaffen voor de lege ruimte onder de trap. Als je je erg creatief voelt, kun je ook een manier vinden om laden in te bouwen in je trap-treden.

Er zijn ontzettend veel verschillende multifunctionele meubelen om ruimte te besparen.

Bedden

De meeste mensen kennen een slaapbank. Het praktische is dat je hem meestal als comfortabele zitplaats kunt gebruiken en dat hij snel en eenvoudig kan worden omgebouwd tot een bed voor overnachtende gasten.

Animation of murphy bed in tiny house

Een andere nieuwere versie van de slaapbank is een “murphy bed”. Dit kun je ook wel een slaapkast of slaapmuur noemen. Het is dus een bed die uit een kast of een muur komt.

Kasten

Je kunt niet zonder een kast, maar het kan ook een dubbele functie hebben. Als de ruimte groot genoeg is, kan deze als ruimteverdeler worden gebruikt. Je moet dan alleen de achterwand een beetje mooier maken door hem te beschilderen met verf of stof. Ook kun je kasten laten inbouwen in je muren of vloer om meer ruimte te besparen terwijl je genoeg plek hebt om je spullen op te bergen en uit zicht te houden.

Tafels

Speciale tafels kunnen naar behoefte worden vergroot. Zo kun je in het dagelijks leven gebruik maken van de kleiner versie terwijl als er bijvoorbeeld bezoek komt je de tafel kunt uitbreiden.

Vacuümzuigen?

Nog een manier om wat extra ruimte te besparen is om de kleding, dekbedden of kussen die je bijvoorbeeld alleen bij bezoek of in de winter gebruikt. Om die vacuüm te zuigen.

Kleding vacuümzuigen

Ik heb het zelf nog nooit gedaan maar het lijkt me dat het aardig wat ruimte kan besparen als je dit zo ziet. Volgens mij kan dat ook gewoon met je eigen stofzuiger. Dan heb je eigenlijk alleen die speciale vacuümzakken nodig..

Iedereen die in een tiny house woont, weet dat creativiteit essentieel is als je in een kleine ruimte woont. Of je nu vooral bezig bent met het gezellig maken van je tiny house of dat je zo praktisch mogelijk met de beperkte ruimte om probeert te gaan, er is altijd vraag naar inventiviteit.

Het indrukwekkende effect van een op maat gemaakt interieur kan nog worden versterkt door een lichte en vriendelijke totaalinrichting: zo lijken de ruimtes groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Kleurgebruik in je tiny house

Kleuren hebben een enorm effect op onze psyche. In de marketing wordt dit professioneel gebruikt van de kleurkeuze voor logo’s tot de vormgeving van een bedrijfspand.

Maar ook bij de inrichting van winkels wordt er bewust gebruik worden gemaakt van het effect van kleuren en hun invloed op de sfeer van de betreffende ruimte. Zo kunnen bijvoorbeeld lichte kleuren een kleine ruimte er groter uit laten zien.

tiny house interieur

Het ziet er open en frisser uit. Ook kunnen bepaalde kleuren zorgen voor een bepaalde sfeer. Geel-achtige kleuren geven bijvoorbeeld een vrolijke sfeer af en lichte blauwe tinten zorgen voor het gevoel van een meer open en brede ruimte. Een aantal tips als het gaat om de kleur van je muren zijn:

Twee op twee
Hierbij heb je twee gekleurde muren en twee muren met een veel lichtere versie van dezelfde kleur, bijna wit, door een beetje van dat kleurtje in witte verf te mengen. Dit zorgt voor een soepele overgang en vervaagt harde randen. Met deze truc bereik je ermee dat je ruimte er groter uitziet. Je kan zelf kiezen welke kleuren je wil hebben. Als je bijvoorbeeld een vrolijke sfeer prettig vindt, is het misschien een aanrader om geel en oranje-achtige kleuren te gebruiken. Of je zou kunnen gaan voor grijze tinten die orde uitstralen en een fijne sfeer creëren als je bijvoorbeeld als baan thuis werkt op je laptop. Of blauwe tinten die zorgen voor een illusie van meer breedte en een koele sfeer.

Donker en licht
Donkere vloeren en lichte muren hebben een vergrotende werking. Deze techniek wordt ook veel aangepast in winkels om hetzelfde effect te bereiken.

Kort gezegd; om je huis ‘groter’ te maken moet je nooit donkere tinten kiezen voor je muren, altijd lichte kleuren gebruiken.

Dit gaat heel goed samen met een hoog plafond. Een hoog plafond kan een klein oppervlakte toch ruim doen aanvoelen. Je kunt het plafond er hoger uit laten zien door gebruik te maken van ondoorbroken verticale lijnen te gebruiken van de vloer tot het plafond.

Muur versieringen

Nadat de muren volgens het gewenste effect zijn geschilderd, volgt de decoratie van de muren met afbeeldingen, spiegels of andere zorgvuldig geselecteerde decoratie. Dit is superleuk om te doen en het kan een grote invloed hebben op de sfeer in je tiny house.

Collages met of zonder fotolijstjes zijn een andere manier om een statement te maken: Ze bestaan bijvoorbeeld uit foto’s, krantenknipsels, handgeschreven notities of ander materiaal. Aan elkaar geplakt op een vel papier of gedigitaliseerd en geprint. Collages moeten echter niet te klein worden gepresenteerd. Anders kan de muur er zeer druk en onrustig uit zien. Dat is juist iets dat in tiny houses zo veel mogelijk moet worden vermeden.

Spiegels

Een grote spiegel aan de muur kan ervoor zorgen dat je plekje er ruimer uitziet door weerspiegeling. Maar dat is niet alles. Spiegels weerspiegelen licht, dus het plaatsen van spiegels op plekken waar natuurlijk licht naar binnen valt, kan er voor zorgen dat minder belichtte plekken ook verlicht worden en je huisje er dus meer open uitziet. Plaats de spiegels zodanig dat je gehele huis op natuurlijke wijze belicht kan worden en je dus minder energie hoeft te verliezen door minder elektriciteit te gebruiken aan lampen.

Over natuurlijk licht gesproken; Ramen

Niet alleen het hebben van ramen is belangrijk, maar ook de plaatsing van ramen. Als je je ramen wat hoger dan normaal plaatst, heb je meer licht gedurende de dag en hoef je geen andere lampjes te gebruiken tot zelfs laat in de middag. Dit gepaard met spiegels en je hebt een open, groter uitziend huis en fijne natuurlijke verlichting voor je huisje. Een raampje in het dak kan veel meehelpen.

Of je kunt natuurlijk ook voor grotere ramen kiezen, maar je wilt misschien niet dat er van buitenaf zoveel zichtbaar is van je huisje van binnen. Hiervoor kun je van die dunne gordijnen gebruiken die het licht niet blokkeren.

Verticale ruimte

Als je toch aparte kasten hebt staan kun je naast de opslagruimte van de kast zelf ook nog eens de onderkant of bovenkant van de kast gebruiken. Je kan de plek tussen de bovenkant van je kast en het plafond gebruiken als bijvoorbeeld een boekenplank. Aan de onderkant van je kast, indien er ruimte is, kun je laden aanschaffen. Dit kan trouwens ook aan de bovenkant.

Naast het gebruiken van dit soort plekjes als opslagruimte en zo meer plek te besparen, zorgt het verticaal plaatsen van spullen ook voor een vergrotend effect.

Neem je huisje mee naar buiten!

Je kan wel een tuintje maken, maar die moet je dan wel helemaal alleen achter laten als je besluit te gaan reizen met je huisje.

Een vlonder aanschaffen is een goed idee. Het laat je huis er mooi en groter uitzien van buiten af. Je kunt dit extraatje goed gebruiken bij een zonnige dag of als je wat gasten bij je op bezoek hebt. Daarnaast kun je ook opvouwbare tafel en stoeltjes aanschaffen wat natuurlijk lekker handig is voor visite.

Als je extra creatief bent en wat vrije tijd over hebt, kun je opvouwbare palen aanschaffen bij elke hoek van je vlonder en een extra opbergbare pijl voor elke kant van paal naar paal. Daarna kun je een gordijn ophangen en heb je een soort van ‘prive-vlonder.’ Zo kun je je huisje wat groter laten lijken van binnen door je huis een stukje uit te breiden met deze simpele truc. Daarnaast zouden je gasten dat misschien ook fijner kunnen vinden.

Als het gaat om creatief denken, is er geen plaats voor grenzen. Elk idee is uniek, mag worden uitgeprobeerd en mag soms ook heus mislukken, maar falen doen we niet. Je bent of succesvol in het vervullen van je wensen, of je leert meer over bepaalde technieken door ervaring op te bouwen. Ik zou zeggen; in plaats van ‘think out of the box,’ vergroot die box!

Een ruimtebesparende trap?

Een goed trapontwerp is vooral belangrijk voor tiny houses met een slaapzolder: Het moet gemakkelijk begaanbaar zijn en tegelijkertijd weinig ruimte innemen. Ladders die in de weg staan en die je niet graag gebruikt als je half slaapt, zorgen gewoonweg niet voor een comfortabele sfeer. Heel anders zijn de stijlvolle ruimtebesparende of vouwbare trappen …

…of beter nog, combinaties van planken en trappen:

Geschreven door Koen Duindam
Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen. Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *