Thuiskantoor in een Tiny House

Koen Duindam

Geschreven door Koen Duindam

3 min leestijd

3 min leestijd

Tegenwoordig kunt u bij veel bedrijven op afstand werken, waardoor u niet naar kantoor hoeft te pendelen of huur hoeft te betalen. Steeds meer mensen besluiten om gebruik te maken van het zogenaamde thuiswerken. Niet elk appartement of huis is echter geschikt om als kantoor te worden ingericht, of niet iedereen wil dat een deel van de woning gebruikt wordt als een werkplek.

Op zoek naar info over een Tiny Office? Lees dan: Tiny House Kantoor zonder woonfunctie

Maar het is ook heel goed mogelijk om een werkplaats te creëren in een bestaand tiny house. Dit ligt natuurlijk volkomen aan de eisen die je aan je werkplek stelt. Maar zelfs als je heel weinig ruimte nodig hebt dan hoeft het niet gelijk een voor de hand liggende keuze te zijn.

Thuis werken kan bijvoorbeeld ook een sociaal isolerend effect kan hebben, terwijl bijvoorbeeld het samenwerken in een oude fabriek die is omgevormd tot een co-working space bijna de creativiteit kan inspireren.

Beide scenario’s hebben zo hun voor en nadelen maar uiteindelijk gaat het om je werkzaamheden en je eigen persoonlijkheid: sommigen houden van intimiteit en weinig afleiding, terwijl anderen de voorkeur geven aan een ruime en inspirerende werkomgeving.

Het scheiden van leven en werk

Met de toenemende zelfstandigheid in Nederland is het niet gemakkelijker om de woon- en werksituatie te scheiden. Het wonen in een Tiny House kan zo’n scheiding echter ook makkelijker maken: in de kleinste ruimtes is er vaak geen ruimte voor een extra werkplek, dus de werktijden worden buiten doorgebracht.

Zo kunt u ook de voordelen van een werknemer als zelfstandige ervaren. Op een bepaald moment in het thuiskantoor valt de deken op je hoofd, je krijgt een echte opslagwaanzin en komt er graag tussenuit. Een Tiny House geeft je waarschijnlijk de mogelijkheid (of de verplichting) om je werk buiten te doen vanwege de minimalistische structuren. U kunt een kamer huren in een van de bovengenoemde co-workingspaces, waar u met andere mensen samenwerkt.

Thuiskantoor in een Tiny House

Als de kamer niet genoeg ruimte biedt, maar u toch een kantoor aan huis wilt (of moet) opzetten in het Tiny House, dan zijn er veel oplossingen om het meeste uit de ruimte te halen. Bijvoorbeeld, werken in Tiny House met planken als ruimteverdeler. Deze bieden u aan de ene kant opslagruimte en aan de andere kant verdeelt u uw kamers zodat u een kamer in twee delen kunt indelen.

Wat u niet in het vloeroppervlak kunt opslaan, kunt u op de wanden plaatsen. Gebruik eenvoudigweg hangende planken. Zorg er echter voor dat uw muur niet te veel planken heeft, anders lijkt dit vaak overbelast. Als u het aantal planken gelijkmatig over de wanden verdeelt, zal één wand niet te veel verschijnen en één wand te weinig overwogen worden.

Als uw Tiny House door ongebruikte nissen of hoeken niet blijkt te functioneren, gebruik dan de kamer met ingebouwde kasten – in miniatuurhuizen is dit over het algemeen aan te raden. Inbouwkasten kunnen met wat vakmanschap voordelig door u zelf worden gebouwd of in bedrijf worden gesteld (veel duurder).

Tip: Als u gewend bent aan thuiswerken en in de toekomst in een Tiny House wilt gaan wonen en werken, selecteer dan vooraf uw Tiny House volgens de plattegrond en het ruimtegevoel. Sommige modellen zijn beter geschikt voor een dergelijk gecombineerd gebruik dan andere.

Minimalisme op verschillende niveaus

Minimalisme verwijst naar de beperking tot het essentiële. Minimalisme kan vele verschillende vormen aannemen. Voor sommigen kan het al de vermindering van hun eigendom zijn en voor anderen bestaat het minimalisme uit de volledige verandering van hun levensstijl en, last but not least, uit het afzien van consumptie als een statement tegen de consumentenoriëntatie in onze samenleving.

Tip: Begin klein! Je hoeft niet je hele leven op zijn kop te zetten. Misschien wil je in de keuken beginnen. Of eerst boeken en kleren sorteren. Het kan genoeg zijn om weg te komen van dingen die je niet (meer) gelukkig maken. Sorteer ze uit en ontdek zelf wat u bijzonder gelukkig maakt en wat u minder gelukkig maakt – in uw privé- en beroepsleven.

Koen Duindam

Dit artikel is geschreven door Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.