Tiny Houses

Thuiskantoor in een Tiny House

werken-in-tiny-house-kantoor
Geschreven door Koen Duindam

Thuiswerken brengt als je in een tiny house woont extra uitdagingen met zich mee. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden van hoe je het beste in je tiny house thuis kunt werken.

Thuiswerken is sinds de corona epidemie steeds normaler geworden. Voor veel mensen geeft het een enorme vrijheid omdat ze niet meer gebonden zijn aan hun locatie.

Als je in een tiny house woont kan het ook heel goed werken om vanuit thuis te werken. Maar dan moet je wel een beetje een lekker er ruimte hebben om te werken.

Het scheiden van leven en werk

Vooral als je het niet gewend bent om thuis te werken dan kan het nog weleens een uitdaging zijn. Normaal heb je nooit zoveel vrijheid om je eigen dag in te plannen.

Je zult dus zeker een bepaalde discipline moeten opbouwen. Je werkplek kan hier een grote rol in spelen. Het is namelijk een stuk makkelijker om je te concentreren op je werk als je geen afleidingen hebt.

In een tiny house is dit natuurlijk extra lastig omdat je maar een kleine ruimte hebt. Het fysiek scheiden van je werk en woonruimte is erg lastig.

Thuiskantoor in een Tiny House

Als de kamer niet genoeg ruimte biedt, maar je toch een kantoor aan huis wilt (of moet) opzetten in het Tiny House, dan zijn er veel oplossingen om het meeste uit de ruimte te halen. Bijvoorbeeld, werken in Tiny House met planken als ruimteverdeler. Deze bieden je aan de ene kant opslagruimte en aan de andere kant verdeelt je kamers zodat je een kamer in twee delen kunt indelen.

Wat je niet in het vloeroppervlak kunt opslaan, kun je op de wanden plaatsen. Gebruik eenvoudigweg hangende planken. Zorg er echter voor dat uw muur niet te veel planken heeft, anders lijkt dit vaak overbelast. Als je het aantal planken gelijkmatig over de wanden verdeelt, zal één wand niet te veel verschijnen en één wand te weinig overwogen worden.

Als uw Tiny House door ongebruikte nissen of hoeken niet blijkt te functioneren, gebruik dan de kamer met ingebouwde kasten – in miniatuurhuizen is dit over het algemeen aan te raden. Inbouwkasten kunnen met wat vakmanschap voordelig door jezelf worden gebouwd of in bedrijf worden gesteld (veel duurder).

Tip: Als je gewend bent aan thuiswerken en in de toekomst in een Tiny House wilt gaan wonen en werken, selecteer dan vooraf uw Tiny House volgens de plattegrond en het ruimtegevoel. Sommige modellen zijn beter geschikt voor een dergelijk gecombineerd gebruik dan andere.

Minimalisme op verschillende niveaus

Minimalisme verwijst naar de beperking tot het essentiële. Minimalisme kan vele verschillende vormen aannemen. Voor sommigen kan het al de vermindering van hun eigendom zijn en voor anderen bestaat het minimalisme uit de volledige verandering van hun levensstijl en, last but not least, uit het afzien van consumptie als een statement tegen de consumentenoriëntatie in onze samenleving.

Tip: Begin klein! Je hoeft niet je hele leven op zijn kop te zetten. Misschien wil je in de keuken beginnen. Of eerst boeken en kleren sorteren. Het kan genoeg zijn om weg te komen van dingen die je niet (meer) gelukkig maken. Sorteer ze uit en ontdek zelf wat je bijzonder gelukkig maakt en wat je minder gelukkig maakt – in uw privé- en beroepsleven.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!