Offgrid Inspiratie

Off-grid tiny house

Iedereen droomt er wel eens van om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en zich los te rukken uit de samenleving. Heb jij er ook al altijd van gedroomd om volledig onafhankelijk te wonen en te ontsnappen? Wat als ik je nu vertel dat dit helemaal niet zo onmogelijk is als het lijkt. Lees verder over de mogelijkheden om ‘off grid’ te leven: een manier van zelfvoorzienend leven waarin sommige mensen al jaren geleden geslaagd zijn. 

In essentie verwijst off grid naar een systeem dat volledig energie-onafhankelijk is. Bij een tiny house wordt dit begrip wel eens uitgebreid en verwijst het naar een tiny house dat volledig zelfvoorzienend is (dus ook op vlak van water en soms zelfs voedsel etc). 

Voordelen en nadelen off grid

Omdat je tiny house volledig onafhankelijk is van voorzieningen kan je het natuurlijk overal zetten. Dit is een groot voordeel voor de ontdekkingsreizigers onder ons, maar ook zij die graag in de natuur vertoeven (waar normale voorzieningen vaak niet aanwezig zijn).

Bovendien betaal je niets meer voor die voorzieningen aangezien je volledig afhankelijk bent van de aarde zelf: regen, zon, wind… Je maandelijkse kosten liggen dus drastisch lager dan in een normaal huis. Met een composttoilet moet je ook geen zware waterzuivering hebben dus dat is al iets waar je je geen zorgen over moet maken. 

Omdat je exact weet waar je voorzieningen vandaan komen, word je veel bewuster van je eigen verbruik. Dit leidt automatisch tot een zuiniger verbruik en dus een kleinere voetafdruk. Zo in harmonie leven met de elementen brengt je dan ook nog eens meer in verbinding met de natuur.

Jammer genoeg zijn er natuurlijk ook wel wat nadelen aan verbonden.

Je hebt namelijk niet hetzelfde niveau aan luxe als in een normaal huis. Zo kun je onverwachts zonder elektriciteit zitten als je accu leeg is na een lange periode zonder zon. De watertank kan onverwachts leeg zijn bij lange droogte. Langere periodes zonder regen komen steeds vaker voor in Nederland, dus hierop voorbereid zijn is een goed idee. Verder moet je ook telkens nieuwe gasflessen dragen naar je huisje als je hebt gekozen daarop te koken en die kunnen wel wat wegen. 

Over het algemeen kunnen off grid systemen ook wel best wat kosten bij de aanschaf en plaatsing. Dit weegt dan weer vaak niet op tegen de maandelijkse kosten die je uitspaart. 

Hieronder overlopen we even de mogelijkheden om je tiny house off grid te maken en dus zelfvoorzienend. 

Energie

Het is perfect mogelijk je energietoevoer volledig uit zonne- of windenergie te halen en dan zou je zelfs geen gas meer nodig hebben. Veel mensen kiezen er echt voor om te koken met gasflessen omdat dit handiger is, maar dat is maar naar persoonlijke voorkeur. Gasflessen zijn makkelijk zelf te vervangen en op veel plekken beschikbaar. Voor de rest van hun energieverbruik richten ze zich vaak op zonne-energie die opgeslagen is in accu’s. Zeker in Nederland is het namelijk niet elke dag even zonnig dus dan is het best om een voorraadje energie klaar te hebben in een accu. Je kiest daarbij ook best voor energiezuinige apparaten wanneer je de koelkast en gelijkaardige dingen selecteert voor je tiny house. 

Met diezelfde energie kun je dan bijvoorbeeld in de winter een elektrisch haardje gebruiken om je tiny house warm te houden zonder gas te moeten gebruiken. Omdat elektriciteit dus zo essentieel is, kiezen veel mensen voor zonnepanelen. Die kunnen op het dak geplaatst worden, en om te weten hoeveel je er nodig hebt, moet je natuurlijk eerst weten wat je verbruik ongeveer zal zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel energie elk zonnepaneel kan opwekken in piekmomenten. Dit kan afhangen van zonnepaneel tot zonnepaneel. Buiten de accu waar de energie dan in zal worden opgeslagen heb je ook nog een acculader en stroomomvormer nodig. 

Als je geen fan bent van de zonnepanelenoptie, dan kun je nog windenergie overwegen. Dit is wel wat ingewikkelder aangezien je situatie aan specifieke criteria moet voldoen. Zo mag je huisje niet in een bos staan, omdat die teveel wind vangen. Idealiter moet de windmolen die de stroom opwekt vrij hoog op staan om zoveel mogelijk wind te kunnen vangen. 

Het slechte nieuws daarbovenop: een windmolen is relatief duur en lawaaierig. Het is dus zeker geen populaire optie onder tiny house eigenaars. Omdat een windmolen ook uit bewegende delen bestaat die relatief fragiel zijn, gaan er eerder dingen aan kapot dan bij zonnepanelen, zeker als die op het dak liggen. Er zijn zelfs transparante zonnepanelen die je op je ramen kunt plaatsen, want er kan door gekeken worden. Perfect voor een tiny house waar je niet veel plaats hebt.  

Water

Wil je ook zelfvoorzienend zijn op vlak van water? Als je helemaal vrij wil zijn, is het natuurlijk ideaal om ook geen wateraansluiting nodig te hebben. Let daarbij wel op: compleet onafhankelijk van het riool wonen en leven kan niet zomaar. Normaal gezien ben je verplicht de aansluiting te gebruiken die de gemeente voorziet, maar het is wel mogelijk om de gemeente te vragen om een uitzondering te maken.

Als je dan ervoor toestemming krijgt, kan je zelf regenwater opvangen en zuiveren. Een aansluiting op het riool is dan niet nodig zolang je zelf je afvalwater zuivert. Regenwater is veel makkelijker om op te vangen en mee te werken dan grond- of oppervlaktewater, omdat het al vrij schoon is.

Hoeveel water heb je dan eigenlijk nodig? Normaal gezien heb je voor één persoon 46 kuub water nodig per jaar. Als dit regenwater netjes wordt opgevangen met gladde, schone dakgoten en pannen, dan is het vrij makkelijk om het te zuiveren tot drinkwater, keuken- en douchewater. Dat water moet echt helemaal schoon zijn. 

Daarnaast heb je nog water nodig voor de was en de afwas. Dit moet echter niet even schoon zijn en wordt ook wel grijs water genoemd: het is bijvoorbeeld prima herbruikbaar opnieuw als water voor de was of afwas. Grijs water is onder andere water met zeepresten. Dat moet je niet beginnen zuiveren tot drinkwater.  

Verder hebben veel tiny houses een zogenaamd composttoilet. Hiervoor heb je geen water nodig om door te spoelen, en kan je dus heel wat water mee uitsparen. 

Bovendien zorg je voor veel van deze opties ook nog voor een plan B. Zoals gezegd kan je accu of watertank wel eens sneller leeg zijn dan verwacht, dus buren waarbij je je kan wassen en een generator op benzine zijn altijd fijn om te hebben als er iets fout gaat. 

Conclusie

Off grid leven of volledig zelfvoorzienend vraagt tijd, geld en moeite om op te starten, maar het is zeker goed mogelijk. De vrijheid die je er voor terugkrijgt is van onschatbare waarde. Bovendien kun je er nog heel wat geld mee uitsparen omdat je maandelijkse kosten zo laag liggen. Vanaf dat alles werkt, betaal je namelijk normaal gezien niets meer voor energie en water, en al dat geld kan dus de spaarpot in. Off grid betekent zuinig leven, maar in harmonie met de natuur en het milieu.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Boordevol foto's handig ingedeeld op thema, van veel verschillende Nederlandse én Belgische Tiny Houses. In het boek komen de tiny house bewoners zelf ook aan het woord en laten ze zien waarom zij zo graag tiny leven.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Leave a Comment