Constructie

Lichtsnoer ophangen zonder boren

Lichtsnoer ophangen zonder boren 1
Geschreven door Koen Duindam

Een lichtsnoer kan een interieur tot leven brengen. Het brengt een warme gezellige sfeer in huis. Je kunt op verschillende manieren een lichtsnoer aan de muur bevestigen zonder lelijke gaten achter te laten. Lees snel verder om een manier te vinden die het beste bij jou past!

Vind je het zonde om gaten te maken in je strakke muren? Of woon je in een huurwoning waar boren niet mogelijk is?

Ik varieer graag met mijn wanddecoratie en omdat ik geen gaten boor kan ik gemakkelijk mijn lichtsnoeren en foto’s verwisselen als ik dat wil.

Het kan ook zijn dat je niet kunt boren in de muur waar je iets wilt ophangen vanwege bijvoorbeeld een pijp die door de muur loopt. Je kunt een leidingendetector gebruiken voordat je gaat boren als dit het geval is.

Ik heb je hieronder enkele alternatieven gevonden waarmee je lichtsnoeren kunt ophangen zonder te boren.

Zelfklevende haken

Lichtsnoer ophangen zonder boren 2

Aanvankelijk was ik super enthousiast over de zelfklevende haakjes. We hebben de zelfklevende haken al jaren in onze woonkamer. Er is nog nooit iets van afgevallen.

Niet iedereen is echter zo enthousiast als ik. Er blijkt een enorm verschil te zitten tussen de zelfklevende haken die op de ene muur goed werken, maar op de andere muur voor enorme frustratie zorgen.

Zorg ervoor dat je stevig drukt. Ook al staat er 5 seconden drukken, ik neem hier de tijd voor.

Op welke afstand worden zelfklevende haken gebruikt?

Verschillende fabrikanten adviseren een afstand van 60 centimeter. Bij het creëren van een rechte lijn moet de afstand tussen de haken kleiner worden om te voorkomen dat het lichtsnoer naar beneden hangt.

Als je zelfklevende haken met een kleine opening hebt, blijft het snoer goed op de haken zitten. Maar let er wel op dat het haakje groot genoeg is zodat het lichtsnoer op het haakje past.

Wat moet ik doen als de zelfklevende haken niet aan de muur blijven plakken?

Oppervlakken met een glad oppervlak zijn meestal de beste kandidaten voor zelfklevende haken. Ze blijven echter niet goed plakken als de muur te ruw is en zullen er meteen of na een tijdje afvallen. Zorg er dus voor dat de zelfklevende haken geschikt zijn voor je ondergrond voordat je ze koopt.

Zelfklevend klittenband

Je kunt ook kleine houten elementen aan de muren bevestigen met klittenband. Over deze houten blokjes kun je het lichtsnoer leggen.

Lichtsnoer ophangen zonder boren 3

Druk de ene kant tegen de muur en de andere tegen iets wat je wilt vastzetten. Met klittenband wordt de laatste aan de eerste bevestigd en op zijn plaats gehouden.

Betonhaken

Zoals hun naam al aangeeft, zijn betonhaken ideaal om dingen aan betonnen muren op te hangen.

Boren is niet nodig, maar je maakt toch gaten in de muur. Ze zijn handig op plaatsen waar het moeilijk is om een plug in de muur te boren, maar waar ik toch snel iets wil ophangen. Heb je thuis geen boormachine, maar wil je toch iets ophangen?

Lichtsnoer ophangen zonder boren 4

Je kunt hiervoor ook betonnen haken gebruiken. De witte plastic haak wordt aan de muur gehangen, en er worden stalen spijkers in geslagen. Je kunt het beste betonhaken gebruiken met de volgende overwegingen:

  • Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het lichtsnoer, schilderij, de lijst of de poster die je wilt ophangen op de betonnen haak past
  • Het is vrij eenvoudig om de betonnen haken te verwijderen. Wrik ze met een platte schroevendraaier omhoog.

Spijkers

Spijkers zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij ophangen zonder boren. Toch kan de spijker in bepaalde omstandigheden een prima alternatief zijn voor het boren van een gat.

Een spijker zal ook een gat in de muur maken, maar dat zal meestal minder duidelijk zijn dan een gat dat door een deuvel en schroef wordt gemaakt.

Als ik veel dingen bij elkaar wil hangen en snel wil wisselen, gebruik ik spijkers, vooral voor lichte wanddecoratie.

Zorg ervoor dat je spijkers koopt die geschikt zijn om iets aan de muur te hangen. Niet de basis spijkers voor hout, maar spijkers die ook geschikt zijn voor beton.

Zuignappen

Lichtsnoer ophangen zonder boren 5

Zuignappen zijn het beste om lichtsnoeren aan spiegels, ramen of kozijnen te bevestigen. Lichtsnoeren kun je gemakkelijk aan haken hangen met deze goedkope producten, die je snel op gladde oppervlakken kunt drukken.

Zonder gereedschap

Je kunt het snoer ook zonder gereedschap bevestigen als er tot nu toe geen alternatief is voor je kamers. Je kunt bijvoorbeeld gordijnroeden, bed randen of planken gebruiken. Het is gewoon een kwestie van het lichtsnoer uitspreiden en om de palen wikkelen. Door dit te doen zal het lichtsnoer het raam, de bedrand of de bijpassende plank prachtig verlichten.

Conclusie

Zorg ervoor dat je bedenkt waar het lichtsnoer komt en welk type licht je wilt. Als je deze twee vragen hebt beantwoord, kun je beslissen wat je daarna gaat doen.

De algemene regel is om te boren voor wanddecoraties met meer gewicht. Dan kun je de dingen stevig ophangen met een plug en een schroef zonder het risico dat ze weer vallen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Leave a Comment