Introductie tot Tiny Houses Inspiratie

Is een tiny house geschikt voor jou? [10 vragen]

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen in een tiny house willen gaan wonen. Misschien willen ze meer geld besparen, het land rondreizen of een meer milieuvriendelijke, minimalistische levensstijl omarmen. Hoe goed deze redenen ook klinken, toch is een tiny house niet voor iedereen geschikt..

Hoe weet je of je er klaar voor bent om in een tiny house te gaan wonen? Hier zijn 10 vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken of een tiny house bij je past.

1. Heb je ooit eerder in een kleine woning gewoond?

De meeste mensen zijn opgegroeid in een woning die een stuk groter is dan een tiny house. Daarom kan het lastig voor te stellen zijn hoe het dagelijks leven eruit ziet in een woning ter grote van een tiny house.

Als je al ervaring hebt met klein wonen dan weet je een beetje wat je kan verwachten. Weleens naar center parcs geweest of misschien weleens een stacaravan gehuurd? Het is natuurlijk heel anders dan een tiny house die ingericht wordt naar jou persoonlijke woonwensen, maar toch kan het je een gevoel geven van hoe het is om in een kleine ruimte te leven.

Als je jou hele leven al in een groot huis gewoond hebt dan kan het best shockerend zijn als je dagelijkse leven zich afspeelt in een ruimte die nog kleiner is dan je garage was.

Je kan het ook simuleren door een deel van je huis af te sluiten en je leefruimte hierdoor te beperken. Of door bijvoorbeeld voor een tijdje je keuken aanrecht te gebruiken als aanrecht, eet en werktafel.

2. Hoeveel tijd breng je thuis door?

Als je huis alleen maar een plek is om tussen werk en leven bij te komen, dan kan een tiny house goed voor je werken. Als je echter veel thuis bent dan is een tiny house misschien niet zo comfortabel. Het kan zijn dat de ruimte je benauwd of dat je zich verveelt omdat er niet veel ruimte is om te bewegen.

Aan de andere kant vonden tiny house eigenaren dat ze over het algemeen meer tijd hadden nadat ze naar een tiny house waren overgestapt. Ze hadden meer vrije tijd om van het buitenleven te genieten, te genieten van hobby’s en meer tijd met elkaar door te brengen. Hier zijn enkele van hun redenen

 • Minder onderhoud: Tiny house bewoners vonden dat het minder tijd kost om de ruimte die ze bewonen schoon te maken. Het is ook veel gemakkelijker om spullen te vinden, omdat ze alles in hun eigen opslagruimte kunnen organiseren
 • Meer besparing: Gemiddeld kosten tiny houses 30.000 tot 60.000 euro. Dit is ver van het bouwen van een huis van normale grootte voor ongeveer 300.000 euro. Tiny house eigenaren hoeven niet langer te werken om de eindjes aan elkaar te knopen en een dak boven hun hoofd te plaatsen
 • Verschoven prioriteiten: Veel tiny house eigenaren geven voorrang aan reizen of sparen voor hun pensioen. Omdat ze niet hoeven na te denken over huur of hypotheek, kunnen ze meer tijd, energie en middelen besteden aan deze bezigheden.

3. Hou je van kamperen?

Een van de redenen waarom mensen zich aangetrokken voelen tot het leven in een tiny house is omdat ze proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze willen pleiten voor een zelfvoorzienende en duurzame levensstijl waar ze zich kunnen richten op wat echt belangrijk is.

Maar het wonen in een tiny house vereist een diepe betrokkenheid bij dit idee. Tiny house bewoners moeten hun eigen water halen, zonnepanelen installeren, onderzoek doen naar energiezuinige apparaten en zelfs regelmatig een composttoilet legen.

Wonen in een tiny house betekent traditioneel veel meer tijd buitenshuis doorbrengen. Omdat je meer vierkante meters kunt krijgen en kunt genieten van de frisse omgeving, maken tiny house bewoners van het buitenleven een verlengstuk van hun woonruimte binnenshuis. Dus als je niet van kamperen houdt of als je je niet op je gemak voelt in de buitenlucht, dan is een tiny house misschien niet geschikt voor je.

4. Hoe goed kun je de ruimte delen?

Sommige mensen houden ervan om samen te leven met een ander persoon. Andere mensen gaan er niet zo goed mee om. Als je het type persoon bent dat de neiging heeft om territoriaal te zijn en de voorkeur geeft aan een eigen kamer, dan moet je zeker eens nadenken over het wonen in een tiny house

Tiny houses hebben beperkte ruimte, dus ook de privacy is beperkt. Als je van plan bent om met andere mensen te gaan samenwonen, is het belangrijk om te communiceren over grenzen, omdat een gebrek aan persoonlijke ruimte de spanningen en de strijd kan vergroten

Maar omdat er minder ruimte is, kun je elkaar ook niet negeren. Dit zorgt voor een veel snellere oplossing van conflicten. Hier zijn enkele manieren waarop je wat privacy en persoonlijke ruimte kunt creëren terwijl je klein woont.

 • Ga naar buiten: Gezondheidsonderzoek toont aan dat patiënten sneller beter worden als ze een natuurlijk, landschappelijk uitzicht hebben om naar te kijken. De natuur is een geweldige manier om jezelf te kalmeren en je emotionele en mentale gezondheid te verbeteren. Als je zich niet lekker opgesloten voelt in een tiny house, maak dan een wandeling naar buiten voor een paar minuten
 • Creëer een ruimte voor jezelf: Elke kamer of ruimte in je tiny house kan werken als een persoonlijke ruimte. Of het nu gaat om een leeshoekje of gewoon de binnenkant van een kast, vind een plek waar je even alleen kunt zijn. Versier deze ruimte met je favoriete kleur, hangende planten of andere dingen die je leuk vindt en die belangrijk voor je zijn
 • Stel fysieke grenzen: Scheid jezelf fysiek van de rest van het tiny house. Bouw een ruimte op met behulp van schermen, gordijnen of zelfs meubels die je kunt verplaatsen – het is een effectieve, tijdelijke manier om wat rust te krijgen in een huis zonder deuren

5. Welke hobby’s heb je op dit moment?

Hobby’s zijn ongelooflijk betekenisvol en lonend voor mensen, maar sommige hobby’s passen niet in tiny houses. Verzamelaars hebben bijvoorbeeld niet veel ruimte om hun verzameling op te slaan.

Vraag jezelf af hoe belangrijk je hobby voor je is en hoeveel ruimte je denkt dat hij in je tiny house inneemt. Het is nog steeds mogelijk om je favoriete hobby’s met enige creativiteit uit te voeren. Hier zijn enkele goede tips die je kunnen helpen:

 • Muzikale hobby’s: Voor muziekinstrumenten zoals gitaren of ukuleles kun je ze aan de muur ophangen en ze laten fungeren als een kunstwerk voor in huis. Grotere instrumenten zoals een piano of een harp zouden meer ruimte om zich heen moeten hebben.
 • Kunsthobby’s: Je kan materialen voor het breien, haken, borduren, sieraden maken en andere kunsthobby’s opslaan in multifunctionele containers. Voor andere hobby’s kunt je investeren in opvouwbare of kleinere versies van het gereedschap dat je gebruikt, zoals opvouwbare schildersezels of draagbare naaimachines.
 • Sportieve hobby’s: Creëer een slanke hoek om materiaal zoals honkbalknuppels, rackets of ski’s in op te bergen. Je kan ook opvouwbare fietsen of opvouwbare kajaks krijgen als dat nodig is. Sommige sportliefhebbers kiezen er ook voor om touwen of rotsklimgordels te plaatsen in plaats van een ladder of trap voor hun hok.
 • Digitaal entertainment: Neem al je spelletjes, muziek, video’s en boeken mee naar je tiny house door ze op te slaan in een tablet of laptop. Sommige favoriete tafelspellen hebben online versies beschikbaar, zodat je ze overal kunt spelen.

6. Wat is je houding ten opzichte van spullen?

Tiny house wonen en minimalisme gaan hand in hand. Voor mensen die houden van het verzamelen van voorwerpen of het hebben van mooie, maar niet erg bruikbare dingen is een tiny house misschien niet zo geschikt.

Als je het type persoon bent dat gehecht raakt aan je bezittingen, zul je het overweldigend vinden om alles wat je hebt te ontspullen tot er niet veel meer overblijft dan een paar reiskoffers.

Basisbenodigdheden zoals beddengoed, essentieel kookgerei, wat sentimentele spullen en een paar kleren zijn meestal wat bij mensen in hun nieuwe tiny houses past. Voordat je de verhuizing maakt, probeert je je huis te ontruimen met deze uitdagingen.

 • De Four Box Methode: Haal drie dozen en een vuilnisbak. Label elke doos met “Houden”, “Weggeven” of “Opslag”. De vuilnisbak is voor wat je moet weggooien. Sorteer je spullen in deze vier categorieën.
 • De 12-12-12 Challenge: Zoek 12 items om weg te gooien, 12 items om te doneren, en 12 items om mee te nemen uit elke kamer in je huis.
 • De Declutter 365 Missie: Minimaliseer elke 15 minuten van je dag een deel van je tiny house. Je maakt er zo een gewoonte van om regelmatig te ontspullen.

7. Hoe vaak vermaak je gasten?

Voor mensen die het leuk vinden om feestjes te organiseren en om vrienden op bezoek te krijgen is de keuze voor een tiny house een drastische keuze. Als je in een tiny house woont is het namelijk een stuk lastiger om mensen uit te nodigen. Maar met een beetje creativiteit kom je al aardig ver. Dit zijn een aantal tips om alsnog mensen over de vloer te kunnen hebben in een tiny house:

 • Verplaats grote meubels en stoelen naar de muren, zodat je gasten meer ruimte hebben om te lopen.
 • Gebruik alle tafels, banken of krukken die je ook maar hebt. Of het past bij elkaar of niet.
 • Bedek de vloer met kussens en vloerkleden om te dineren in Marokkaanse stijl.
 • Serveer fingerfood, zodat je gasten kunnen lopen en zich kunnen mengen in plaats van op één plek te zitten.
 • Houd dranken koel door je gootsteen te vullen met ijs
 • Gebruik trapsgewijs opdienende borden voor hapjes, desserts en andere hapjes

8. Zie je problemen als uitdagingen?

Elk huis heeft onderhoud nodig en tiny houses zijn geen uitzondering. De meeste tiny house bewoners leren hoe ze de bouw, het loodgieterswerk en de elektriciteit voor hun tiny houses moeten doen. Je moet het dak schoonmaken, de vochtigheidsgraad in de gaten houden, apparaten onderhouden en je huis voorbereiden op de winter – zoals een eigenaar van een huis van normale grootte dat ook zou doen.

Als je handig bent en geniet van het werken door deze huiselijke problemen, dan zal het bezitten van een tiny house waarschijnlijk een fluitje van een cent zijn

9. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Het kopen van een huis is een grote beslissing ook als je kiest voor een tiny house. Het is fijn als deze grote beslissing dan ook overeenkomt met je plannen voor de toekomst. Als je bijvoorbeeld plannen hebt om kinderen te krijgen dan moet je hier ruim van te voren rekening van houden.

En als je met een hond in je tiny house wilt gaan wonen denk er dan over na hoe comfortabel ze kunnen leven in een tiny house. Kunnen ze rondzwerven en energiek zijn zonder dat ze onder de voet gelopen worden? Dit zijn vragen die je beslissing en zelfs je ontwerpproces moeten sturen. Denk na over wie er bij je in het huis gaat wonen en overleg met deze toekomstige bewoners als dat mogelijk is

10. Wat is belangrijk voor jou in een huis?

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste vraag om te stellen. Er zijn wat compromissen die je misschien beseft dat je niet bereid bent te maken. Misschien ben je te claustrofobisch om in een zolderkamer te wonen of haat je het zo erg om de afwas te doen dat je niet zonder vaatwasser kunt leven

Wees eerlijk over wat je belangrijk vindt want niemand kent jou beter dan jezelf. Denk aan het leven in een tiny house in termen van activiteiten: koken, slapen, eten, baden, loungen, enzovoort. Vraag jezelf af waar je meer van je tijd in doorbrengt en zou je het goed vinden als dit gebied in een kleinere ruimte was?

Je kan ook rondkijken waar je op dit moment woont en nadenken over wat je wel en niet leuk vindt. Misschien hou je niet van de open haard, maar geniet je intens van je bad. Dit zijn keuzes die je toch al moet maken bij het ontwerpen van je tiny house.

Denk goed na over wat je idee van een huis is. En als thuis eruit ziet als een tiny house, dan moet je er voor gaan.

De knoop doorhakken

Als je er zeker van bent dat je comfortabel kunt leven in een kleine ruimte, gefeliciteerd! Je bent meer klaar voor een tiny house dan je denkt

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Leave a Comment