Tiny Houses

Energieverbruik in een tiny house

Energieverbruik van een tiny house
Geschreven door Koen Duindam

Veel mensen kiezen voor een tiny house, vooral om financiële en milieuredenen. De kosten spelen in de meeste gevallen een grote rol, omdat een tiny house goedkoper is dan een gemeenschappelijk huis met 100 vierkante meter of meer. Tegelijkertijd biedt het veel van dezelfde voordelen als een standaard eengezinswoning.

Een ander belangrijk aspect voor veel bewoners van tiny houses is de milieubalans. tiny houses hebben niet alleen een veel kleinere ecologische voetafdruk dan huizen van conventionele grootte door hun kleinere bouwstructuur, maar hun verwarmingskosten zijn ook aanzienlijk lager door hun grootte. Er zijn echter verschillende manieren voor de bewoners van tiny houses om hun ecologische voetafdruk en dus hun exploitatiekosten aanzienlijk te verminderen.

Met elk nieuw huis dat gebouwd wordt, verdwijnt er een verder, ongerept stuk grond: Vergeleken met gewone eengezinswoningen hebben tiny houses echter een veel kleinere oppervlakte nodig en worden ze daarom ook als milieuvriendelijker beschouwd. Maar geldt dit ook voor de energievoorziening? Hoe kan een ecologische levering van elektriciteit en warmte er uitzien? En wat is het meest winstgevende aan een tiny house?


Hernieuwbare energieën voor tiny houses

Het gebruik van zonnepanelen systemen op de daken van tiny houses is in ieder geval denkbaar en wordt vaak standaard aangeboven als je een tiny house nieuw koopt. Het gebruik van zonne energie wordt vooral bevorderd door het feit dat de prijzen voor de zonnepanelen systemen de afgelopen maanden en jaren zijn blijven dalen, wat heeft geleid tot steeds winstgevendere toepassingen.

Op bewolkte dagen of in de winter, wanneer de dagen korter en de nachten langer zijn, produceert het zonne energie systeem minder elektriciteit en warmte, daarom kan de energie die op zonnige dagen of in de zomer niet wordt verbruikt, het beste worden opgeslagen totdat er vraag is. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet, want de meeste accu systemen zijn (nog) niet ontworpen om overtollig vermogen lang genoeg op te slaan om dagen of weken later te gebruiken.

Vooral ’s nachts en bij slecht weer zijn bewoners afhankelijk van andere energiebronnen als ze niet zonder koelkast, wasmachine, haardroger en andere energieverslinders willen.

Een mogelijkheid is om aangesloten te kunnen worden – zoals overigens in de meeste gevallen voorgeschreven door de bouwwet – op een contract met een aanbieder van groene elektriciteit aan het publiek (huidig) net. Indien nodig kan er dan elektriciteit worden afgetapt en kan er indien nodig een zelf opgewekt overschot worden toegevoerd.

Vooral voor tiny houses, waar het energieverbruik toch al laag is, niet in de laatste plaats door de LED-lampen, kan de puur op zonne-energie gebaseerde energievoorziening als ideaal worden beschouwd. Op dagen dat er op je eigen dak niet of niet genoeg elektriciteit wordt opgewekt, is er maar één oplossing, als je niet het geluk hebt om aan een stroompje te leven en gebruik te kunnen maken van waterkracht.  Bestaat de kans dat je tijdelijk moet  terugvallen op de elektriciteitsvoorziening van een openbaar nutsbedrijf. En om deze stap ecologisch verantwoord te maken, kan alleen een leverancier van groene stroom  in aanmerking komen.

Groene stroom beschermt het milieu

In tegenstelling tot gewone elektriciteit die in kerncentrales wordt opgewekt, is echte groene elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Naast zonne energie systemen omvat dit ook windturbines en waterleidingbedrijven, geothermische energie en hernieuwbare grondstoffen. Het gebruik van natuurlijke hulpbronnen beschermt het milieu en ontlast ons ecosysteem. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zijn de natuurlijke energiebronnen onuitputtelijk. Vandaar de term “hernieuwbare energieën”. Een ander voordeel van groene stroom is dat bij de verbranding van fossiele brandstoffen CO2 vrijkomt in de atmosfeer, terwijl de productie en het gebruik van groene stroom CO2-neutraal en emissievrij is.

Opslagoplossingen voor volledige zelfvoorzienendheid

We leven in een tijd van onrust, een tijd van energierevolutie. Met de inspanningen die worden geleverd om nieuwe opslagoplossingen te ontwikkelen, hebben Duitse bedrijven een grote voorsprong op de concurrentie in andere landen. Ze zijn aan het sleutelen en testen. Veelbelovend zijn bijvoorbeeld latente warmteopslagsystemen die werken volgens het principe van met PCM (Phase Change Material) gevulde gelpads, die in de winter vaak als handverwarmingskussens worden gebruikt: Als de metalen plaat binnenin gebogen is, wordt een impuls gegeven die de aggregatietoestand verandert en warmte afgeeft. Gehard en gekoeld kan de zakverwarming in kokend water enkele minuten worden gereactiveerd. Op dezelfde manier kunnen latente warmteaccumulatoren elektriciteit die in warmte wordt omgezet, gedurende een lange periode volledig verliesvrij opslaan en op verzoek weer warmte afgeven. En dit in een veel kleinere ruimte dan een waterreservoir nodig zou hebben.

Deze technologie staat nog in de kinderschoenen en wordt momenteel in verschillende proefprojecten getest, maar het is nu al te voorzien dat opslagoplossingen die zelfs tiny houses het hele jaar door zelfvoorzienend kunnen maken, binnenkort geen dromen meer zullen zijn van de toekomst.

Onafhankelijkheid van elektriciteitsleveranciers

Als je jou milieubalans zo goed mogelijk wilt maken, kun je natuurlijk een paar trucs gebruiken om je elektriciteitsverbruik aanzienlijk te verminderen: Warmte- en koud producerende apparaten behoren procentueel tot de grootste energieverbruikers. In tiny houses is hun aandeel in het totale verbruik nog hoger, omdat de kleinere leefruimte leidt tot een lager lichtverbruik. Idealiter is er geen behoefte aan een wasmachine en droger – als er gemeenschappelijke voorzieningen zijn met een wasruimte.

Ook in de winter hoeft de koelkast niet permanent te draaien, omdat een kleine koelbox op de vensterbank hetzelfde doel dient. Als u bereid bent om eerlijk na te denken over je eigen gedrag en dit zo nodig te veranderen, vindt je in jou tiny house tal van andere mogelijkheden om jou energieverbruik te verminderen en meer en meer onafhankelijk te worden van de elektriciteitsleverancier.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!

Index